Blog

Jag överlöparen

Kan det finnas överlöpare här hos oss? Jodå jag är en. Jag har gått över till fiendesidan och det alldeles frivilligt. Det gäller ju inte första världskriget och inte andra inte ens det kalla kriget. Det kriget som jag har befunnit mig i de sista 15 åren är det ofantligt blodisande systemkriget. Ha ha jasså DET, säger den som inte har en aning om hur skräckfylld en dag i detta kriget kan vara.

Så här är det:

någon väljer ett system och säger att det är bäst, det spelar ingen roll om det går att använda eller inte, inte ens att det uppfyller de villkor som man har förutbestämt.  Sen står IT chefen stolt som Napoleon med sin hatt och blickar framåt och ser ut över sitt slagfält. Han begriper inget men har betalt ofantliga summor för införandeprojekt och anpassning av systemet, och kommer att betala ändå mer i licensavgifter under minst 5 år framåt i tiden. Så det finns inget  bättre än denna segerglädje när systemet rullas ut till användarna och kommer forsande som stridsvagnar på högsta växeln. Sanningen att säga jag har sett detta så många gånger att jag inte kan räkna upp dom nu. Vill det sig väl så har någon form av utbildning eller information föregåtts det hotfulla nya mastodontsystemet. Har man då information i samband med införandet så finns där alltid en, vetgirig som attan, som vill komma med en klurig fråga hen  (får man hata det ordet?) har troligen suttit och vinkat för att få uppmärksamhet en lång stund (och vill gärna ha ett ”Tyvärr det går inte” till svar på sin fråga) Hmm ”Går det att ta ut det i Excel?”

Är svaret Nej så måste hela projektet läggas ner och återgång skall ske till det gamla härliga systemet som ingen gillade då heller när det infördes men nu skriker systemkramarna och snyftar att går inte att spara som Excel det så kan vi inte använda det nya! Eftersom Excel finns hos nästan alla så har man ändrat sitt arbetssätt och tycker helt enkelt inte att göra omvägar via system som inte tillför något extra. Varför ska man aldrig lyssna på användarna? Varför kan man inte gå dem till mötes? De som sitter där hela dagarna och använder gojan de blivit beordrade att använda, som ingen följer upp sedan införandedagen?

Det är här nu som min nya roll som kollaboratör och fiendevän har smugit sig in och konspirerat. Jag är helt säkert en större säkerhetsrisk än den frågvise eleven på kursen som jag kunnat anlita en prickskytt för tidigare för att få tyst. Nu säger JAG, storslagen och generös och ser glad och lycklig ut visst kan du ta ut ett Excelark ”Gör det” så fixar jag till något enkelt och precis som du vill ha. Min fot i fiendeland står nu stadigt och här kämpar jag på liv och död, det gör jag väl inte säkert men det vill jag ju gärna tro. Ut i svarta natten Nej Nej ut i cyberrymden och ge alla en bra rapport NU !

Jag skulle sedan rycka på axlarna och svara – Javisst, den går att ta ut i Excel!!!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.